Diagnose diabetes, wat kan ik eten?
Kom je net bij de huisarts, specialist of praktijkondersteuner vandaan en is je suiker te hoog of heb je diabetes? Na zo’n diagnose komt er veel op je af en heb je talrijke vragen. Je hebt altijd goed op je voeding gelet en maar twijfelt nu aan wat je eigenlijk nog wel of niet kunt eten.
Goed nieuws
Het goede nieuws is dat op dit moment, kort na het vaststellen van diabetes of verhoogde suikers (ook wel pré-diabetes genoemd) er met voeding nog heel veel te bereiken is. Door je maaltijden anders samen te stellen kun je de bloedsuikers verlagen. Hierdoor heb je minder of nog even helemaal geen medicatie nodig.
De diëtist
De diëtist kan je hierbij helpen. Veel mensen zijn bang dat er niets meer mag of dat je veel moet afvallen. Dat is niet zo. De inzichten zijn aanzienlijk veranderd en steeds meer mensen zijn in staat om de diabetes uit te stellen of zelfs om te keren. Natuurlijk helpt het om af te vallen en te bewegen. Maar ook een paar kilo en een beetje meer bewegen dragen al heel veel bij. Het belangrijkste blijft het aanpassen van de voeding. Kortgezegd: door minder suikers en koolhydraten te eten stijgt de glucose in je bloed minder snel en kun je de diabetes en verhoogde suikers onder controle houden.
Eigen regie, eigen doel
Neem de regie in eigen hand en maak een afspraak bij de diëtist. Tijdens het eerste gesprek nemen we een voedingsanamnese af en bespreken we wat je doelen zijn en wat je wilt bereiken. Dit kan voor iedereen iets anders zijn en varieert van ‘ik wil geen medicatie’, ‘graag wat kilo’s minder’ tot ‘ik wil lekker in mijn vel zitten’. Je bepaalt zelf of en wanneer je behoefte hebt aan een volgend gesprek of regelmatige begeleiding.
In 4 stappen naar betere bloedsuikers
- Beperk de vloeibare suikers.
Drink bij voorkeur koffie en thee zonder suiker, (bron)water.
Kies voor light frisdrank. Vermijd gewone frisdrank, vitaminewater, energiedranken, sportdranken en alle soorten vruchtensappen en smoothies.
- Kies hartige tussendoortjes.
Tussendoortjes zijn niet noodzakelijk. Heb je toch trek, neem dan in plaats van koek, snoep of gebak iets hartigs tussendoor zoals noten, plakje kaas, rauwkost, augurk of een gekookt ei.
- Eet veel groenten en rauwkost.
Dit kan bij elke maaltijd of tussendoor. Van groenten en rauwkost eet je niet snel te veel. Zorg ervoor dat het grootste deel van het bord bij de warme maaltijd uit groenten bestaat.
- Beweeg.
Alle kleine beetjes helpen. Extra bewegen is makkelijker dan je denkt, je hoeft er niet persé voor naar de sportschool. Begin bijvoorbeeld met een paar keer per week een wandeling te maken van 30 minuten.
Persoonlijk advies
Dit zijn algemene adviezen. De diëtist geeft naast deze algemene adviezen nog aanvullende adviezen aangepast aan jouw gezinssituatie, werk, sport en doelstellingen. Je bent van harte welkom.