Voeding=Gedrag

Vaak wéten we wel wat goed voor ons is, wat we wel en wat we niet moeten eten en drinken, dat we op tijd naar bed moeten gaan, dat we niet moeten roken en voldoende moeten bewegen. Het kan ons op duizenden manieren verteld worden en toch dóen we het niet.

We WETEN het wel, maar we DOEN het niet. Hoe komt dat toch? Het antwoord is simpel: we zijn mens. En mensen zijn gewoontedieren. We doen het liefst alles op de automatische piloot, want dat voelt comfortabel en vertrouwd.
Maar het kan zijn dat je op een punt bent gekomen, dat je huidige (eet)gedrag schadelijk voor jezelf geworden is. Dat je gedrag geen goede invloed heeft op je gezondheid, je zelfbeeld, je plezier in het leven, je sociale contacten. Het werkt niet meer voor jou.

Tijd voor verandering!

Waarschijnlijk heb je al meerdere pogingen gedaan, die niet hebben gewerkt. Maar welke aanpak werkt wel? Wij werken met ACT (spreek uit ekt). ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een gedragstherapie, die wordt ingezet om tot gedragsverandering te komen.
Acceptatie: Accepteer datgene wat je niet kunt veranderen. Je kunt niet alles veranderen, zeker gedachten en emoties niet. Je leert om problemen en moeilijkheden te erkennen voor wat ze zijn zonder dat je er steeds tegen blijft vechten.

Commitment: Verbind je met dingen die je leven verrijken, oftewel doen wat je écht belangrijk vindt in het leven. Je leert stil te staan en te kiezen op basis van wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Waarom wil je afvallen, aankomen of anders met eten omgaan? Waarom is dat belangrijk voor jou?

ACT is ook een werkwoord, act betekend handelen. Gitaarspelen leer je niet door naar gitaarmuziek te luisteren of over gitaarspelen te lezen. Je leert het door te oefenen.
Je gaat oefenen om bewust te worden van je gedrag. Als je bewust bent van je gedrag, kun je beter kiezen voor gedrag. Gedrag wat je dichter bij wat je echt belangrijk vindt. Zodat je dichterbij komt bij de persoon die je zou willen zijn.

Wil jij graag aan de slag met ACT? Geef dit dan aan. Erica en Pietsje hebben opleiding en training hierin gevolgd en willen hier graag met jou mee aan slag!

Lees meer over ACT op de website act-en-leefstijl.nl.