Over voeding bij darmklachten

Winderigheid, brandend maagzuur, buikpijn, verstopping, diarree…. Maag- en darmklachten zijn vaak erg vervelend en kunnen je behoorlijk belemmeren in het dagelijks leven.
Omdat voeding door je darmen gaat, is wat je eet en drinkt van cruciaal belang bij het behandelen van veel maag- en darmklachten.

Wij kunnen hulp bieden bij verschillende maag- en darmklachten. Bijvoorbeeld:

  • Obstipatie, oftewel verstopping. Hiervan spreek je als je minder dan 3 keer per week ontlasting hebt. Vaak is de ontlasting hard en pijnlijk. Met voeding is hier vaak veel aan te doen.
  • Diarree, dit kan acuut veroorzaakt worden door een infectie. Maar langdurige diarree kan veroorzaakt worden door een darmziekte (ziekte van Crohn, diverticulitis), voedselovergevoeligheid (lactose-intolerantie, coeliakie) of een verkeerd eetpatroon.
  • Prikkelbaar darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd, geeft vaak verschillende darmklachten zoals verstopping, diarree, vaak gepaard met gasvorming, buikkrampen en vermoeidheid.
  • Brandend maagzuur, ook wel reflux genoemd. Brandend maagzuur kan erger worden door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Ook kunnen overgewicht en obstipatie de klachten verergeren.

Over het algemeen zijn een regelmatig eetpatroon met voldoende vocht en vezels belangrijk voor een goede darmconditie. Maar toch is dit niet voor iedereen van toepassing. Welke voedingsmiddelen klachten geven, verschilt van persoon tot persoon. Ga niet zomaar allemaal voedingsmiddelen weglaten. Zo heb je een grote kans op tekorten in de voeding. Neem liever contact op met een diëtist. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van je darmklachten en kijken wat voor jou werkt.

Benieuwd hoe jij controle krijgt over je darmklachten?
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898)