Waarmee kunnen we je helpen?
Jong of oud, je kunt bij ons terecht met alle vragen over voeding en gezondheid. Wij hebben veel ervaring met het geven van advies over voeding bij:
advies bij diabetes mellitus
Over voeding bij diabetes
Opeens is daar die diagnose: diabetes mellitus. Er komt van alles op je af en je agenda staat vol met allerlei afspraken: bloed prikken, de praktijkondersteuner en… de diëtist
Misschien eet je al gezond, dagelijks voldoende groenten, voldoende vezels en niet te veel snacks. Wat kan de diëtist dan nog voor je doen?
Goed nieuws
Het goede nieuws is dat je met voeding in de beginfase van diabetes juist heel veel kunt doen. Wanneer de glucose hoog is moet het lichaam zelf hard werken om insuline te maken zodat de suikers weer kunnen dalen. Met voeding heb je heel veel invloed op dit proces en kun je dus veel doen om de glucosewaardes te normaliseren.
We leggen je uit wat de invloed is van het eten van eiwitten, vetten en koolhydraten op je glucosewaarden. En we kijken voor jou wat in deze situatie gezonde voeding is. Dat is dus niet voor iedereen hetzelfde. Van ons mag je een advies op maat verwachten.
Nog meer goed nieuws
De inzichten over wat een goede voeding voor diabetes is veranderen regelmatig. We komen steeds meer te weten over het effect van goede voeding op onze gezondheid
Je kunt de diabetes weer omkeren, niet meer maar minder medicatie.
Hoewel we diëtisten zijn geven we bij voorkeur geen dieet. Met de juiste keuzes en gedragsverandering moet jij duurzaam verder kunnen met je nieuwe voedings- en leefstijl.
De regie in eigen hand
Benieuwd hoe jij de controle krijgt over de glucosewaarden?
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898.
advies bij verhoogd cholesterolgehalte
Over voeding bij een verhoogd cholesterolgehalte
Hoeveel eieren mag ik per week? Voordat we deze vraag gaan beantwoorden leggen we uit hoe een verhoogd cholesterol ontstaat. Het is van belang om te weten dat onze lever onze ‘vetfabriek’ is. De lever bepaalt voor misschien wel 80% hoe hoog ons cholesterol is. Met voeding kun je daar slechts beperkte invloed op uitoefenen.
De oorzaak
Een verhoogd cholesterol krijg je niet door het eten van te veel eieren, roomboter of vlees. Het ligt wat ingewikkelder. De achterliggende oorzaak is meestal insulineresistentie, een te hoge insulinespiegel in het bloed. Wanneer dit jaren duurt kan de lever uiteindelijk geïrriteerd raken en te veel of verkeerde vetten produceren.
De aanpak
Wanneer de oorzaak ligt bij insulineresistentie is het logisch om dat aan te pakken. In dit geval valt er meer te bereiken door het beperken van (snelle) koolhydraten dan door het beperken van vet. En dat is goed nieuws. Zo blijft er voldoende ruimte voor eten wat je lekker vindt en voelen de adviezen niet als een streng dieet.
De regie in eigen hand
Benieuwd hoe jij de controle krijgt over de cholesterolwaarden?
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980,
Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898)
advies bij hoge bloeddruk
Over voeding bij een hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk (hypertensie) komt veel voor in Nederland. 31 % van de Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar heeft een te hoge druk in de bloedvaten. Wanneer de bloeddruk langdurig te hoog is, kan dit de vaatwanden beschadigen en zo het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Daarom wordt bij een hoge bloeddruk vaak medicijnen voorgeschreven die de bloeddruk verlagen. Hiermee verlaag je het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Medicijnen werken, maar zijn vaak symptoombestrijders die vaak levenslang gebruikt moeten worden. Tenzij….. je iets doet aan de oorzaak van de hoge bloeddruk.
Meest voorkomende oorzaken zijn:
– (langdurige) stress
– overgewicht
– gevoeligheid voor zout
– alcohol
– te weinig lichaamsbeweging
Kijk waar bij jou de knelpunten liggen en pak deze aan!
Het behandelen van hoge bloeddruk is dus meer dan alleen wat minder zout eten:
Probeer af te vallen. Door 5 % gewicht te verliezen (voor iemand van 100 kg, betekend dit 5 kg afvallen), kan de bloeddruk al behoorlijk wat dalen.
Voor wie zoutgevoelig is: eet minder zout en breng het eten op smaak met kruiden en specerijen.
Probeer elke dag minstens een ½ uur te bewegen.
Voor bijna iedereen valt er op 1 of meerdere punten winst te behalen.
Benieuwd hoe jij de controle krijgt over jouw bloeddruk?
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898)
advies bij overgewicht
Advies bij overgewicht
Velen van ons krijgen er mee te maken. Vroeg of laat is er een confrontatie met het gewicht; je bent te zwaar en je wilt afvallen. De gewichtstoename kan snel en plotseling zijn gegaan, bijvoorbeeld bij het stoppen met roken, maar meestal is de gewichtstoename een proces van jaren. Dat noemen we ‘het gevaar van een kilo per jaar’. Je hebt het nauwelijks in de gaten, het gaat geleidelijk met uiteindelijk het moment dat je er echt niet meer omheen kunt.
Motivatie
Er zijn verschillende redenen om af te vallen. Van ‘leukere kleding kunnen kopen’, ‘fit voelen’ tot ‘het reguleren van de diabetes’. Wat de reden ook is, jouw motivatie is van belang. Vraag jezelf af wat jouw reden is om af te vallen. Het gaat met nadruk om jouw reden en bijvoorbeeld niet om wat iets of iemand anders zegt of vindt.
Dit bespreken we natuurlijk tijdens ons eerste gesprek. We gaan samen kijken wat jouw doelen zijn en welke veranderingen bij jou passen binnen jouw leven en gezin.
Afvallen is meer dan het volgen van een dieet en het tellen en verbranden van calorieën. Afvallen en op gewicht blijven gaat over het veranderen van je gedrag, over eten en verzadigd zijn en over moeilijke momenten en doelen voor de lange termijn.
Soms een lange weg maar altijd één die de moeite waard is.
Wil jij ook naar een gezond gewicht?
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898)
Advies bij herstel na Covid-19 (Corona)
Als u flink ziek bent (geweest) na een infectie met het Corona-virus, is het risico op ondervoeding best groot. Dit heeft verschillende oorzaken:
Verhoogde energie- en eiwitbehoefte
Tijdens een infectie ziekte (zoals Corona), werkt het lichaam hard om de infectie te bestrijden. Uw lichaam verbruikt hierdoor meer energie en spiermassa wordt sneller afgebroken.
Verminderde energie inname
Door verminderde eetlust, misselijkheid, benauwdheid en/of verlies van geur of smaak, kan de inname van voeding minder zijn.
Hierdoor verzwakt het lichaam en kan er ondervoeding ontstaan. Vaak gaat dit vooral ten koste van de spiermassa. Daarom is het belangrijk om tijdens en na de periode van ziekte te zorgen voor voldoende voeding en vooral voeding met energie en eiwitten.
De diëtist kan u hierbij helpen door het geven van tips en adviezen om de voeding energie- en eiwitrijker te maken. Wanneer het met gewone voedingsmiddelen niet lukt genoeg energie en eiwitten binnen te krijgen, kunnen we dieetvoeding voor u aanvragen via apotheek of facilitair bedrijf. Wij kunnen zorgen voor een vergoeding van uw zorgverzekering.
Als u te zwak bent om naar de spreekuurlocatie te komen, komen wij graag bij u thuis.
advies over voeding tijdens de overgang
Over voeding tijdens de overgang
Vroeg of laat krijgt elke vrouw ermee de maken: de overgang. Je gaat van de vruchtbare levensfase naar de onvruchtbare levensfase. Dit geeft een (tijdelijke) disbalans in je hormoonhuishouding. Tijdens de overgang gaan je progesteron en oestrogeen spiegels langzaam dalen. Dit gaat in meer of mindere mate gepaard met klachten zoals opvliegers, wisselende stemmingen, en vaak ook gewichtstoename.
Hormonen hebben een grote invloed op onze hele lichaam. Ze bepalen of je makkelijk spieren opbouwt, vet verbrand of vet juist hardnekkig vasthoudt, of je snel in de stress schiet of juist relaxed bent, je humeur, hoe je huid, nagels en haren eruit zien en ga zo maar door. Er gebeurt vrijwel niets in je lichaam of je hormonen zijn erbij betrokken.
Je kunt je hormonen en dus je gezondheid gelukkig met je voeding en leefstijl in positieve zin beïnvloeden. Je hebt misschien wel veel meer invloed dan je denkt.
Factoren waar je bijvoorbeeld zelf aan kunt werken zijn:
- Voeding: eet veel (groene) groente en gezonde vetten (bijvoorbeeld omega 3 uit vette vis).
- Vermijd suikers en geraffineerde koolhydraten, voor een stabielere suikerspiegel en wees matig met alcohol en koffie.
- Zorg voor voldoende slaap.
- Beweeg! Het liefst in de buitenlucht.
- Vermijd stress. Stress is de grootste boosdoener om je hormoonhuishouding uit balans te brengen.
Wij begrijpen dat dit allemaal makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar je voeding veranderen is een stuk makkelijker dan leven met een hormonale chaos in je lijf.
Benieuwd hoe jij controle krijgt over je hormonen? Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898.
advies bij te laag gewicht
Over voeding bij een te laag gewicht
Bij ziekte, na een operatie of bij het ouder worden is het soms moeilijk om voldoende te eten en drinken. Dit kan bijvoorbeeld komen door verminderde eetlust of slikklachten. Ook kan door ziekte de behoefte aan energie en eiwitten juist verhoogd zijn.
Als je te weinig energie, eiwitten, vitamines en mineralen binnen krijgt, is er sprake van ondervoeding. Vaak gaat dit ten koste van de vet- en spiermassa. Gevolgen kunnen zijn: gewichtsverlies, verlies van spierkracht, vermoeidheid en langzamere wondgenezing.
Het kan best lastig zijn weer voldoende te gaan eten. De diëtisten van Eet Oké doen een voedingsintake en bekijken waar de knelpunten liggen. We kijken naar de mogelijkheden om met ‘gewone’ voedingsmiddelen weer genoeg en gezonde voeding binnen te krijgen.
Soms lukt het met gewone voedingsmiddelen niet of niet voldoende om genoeg energie en eiwitten binnen te krijgen. Dan is er een heel assortiment dieetvoeding te krijgen bijvoorbeeld melkdrankjes, pudding, fruitsappen en poeders waarmee u uw voeding kunt aanvullen. Wij kunnen via de apotheek of facilitair bedrijf deze dieetvoeding aanvragen en zorgen voor een vergoeding.
Mocht het niet mogelijk zijn om naar een van onze spreekuurlocaties te komen, dan komen wij graag bij u thuis.
advies bij darmklachten
Over voeding bij darmklachten
Winderigheid, brandend maagzuur, buikpijn, verstopping, diarree…. Maag- en darmklachten zijn vaak erg vervelend en kunnen je behoorlijk belemmeren in het dagelijks leven.
Omdat voeding door je darmen gaat, is wat je eet en drinkt van cruciaal belang bij het behandelen van veel maag- en darmklachten.
Wij kunnen hulp bieden bij verschillende maag- en darmklachten. Bijvoorbeeld:
- Obstipatie, oftewel verstopping. Hiervan spreek je als je minder dan 3 keer per week ontlasting hebt. Vaak is de ontlasting hard en pijnlijk. Met voeding is hier vaak veel aan te doen.
- Diarree, dit kan acuut veroorzaakt worden door een infectie. Maar langdurige diarree kan veroorzaakt worden door een darmziekte (ziekte van Crohn, diverticulitis), voedselovergevoeligheid (lactose-intolerantie, coeliakie) of een verkeerd eetpatroon.
- Prikkelbaar darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd, geeft vaak verschillende darmklachten zoals verstopping, diarree, vaak gepaard met gasvorming, buikkrampen en vermoeidheid.
- Brandend maagzuur, ook wel reflux genoemd. Brandend maagzuur kan erger worden door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Ook kunnen overgewicht en obstipatie de klachten verergeren.
Over het algemeen zijn een regelmatig eetpatroon met voldoende vocht en vezels belangrijk voor een goede darmconditie. Maar toch is dit niet voor iedereen van toepassing. Welke voedingsmiddelen klachten geven, verschilt van persoon tot persoon. Ga niet zomaar allemaal voedingsmiddelen weglaten. Zo heb je een grote kans op tekorten in de voeding. Neem liever contact op met een diëtist. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van je darmklachten en kijken wat voor jou werkt.
Benieuwd hoe jij controle krijgt over je darmklachten?
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898)
advies bij allergieën en intoleranties
Over voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor voedselallergie en voedselintolerantie.
Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn erg verschillend.
Voedselallergie
Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op een abnormale manier op bepaalde eiwitten (allergenen) uit de voeding. Je lichaam maakt specifieke afweerstoffen aan, waardoor je voor dit bepaalde eiwit gevoelig wordt. Een hele kleine hoeveelheid kan al heftige reacties geven.
Je kunt voor veel voedingsmiddelen allergisch zijn. Eén van de bekendste allergieën is koemelkallergie bij zuigelingen.
Voedselintolerantie
Bij voedselintolerantie (‘niet-allergische voedselovergevoeligheid’) reageert het lichaam op een bepaalde stof (trigger), zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan een bepaald enzym. Een geringe hoeveelheid van het voedingsmiddel wordt vaak wel verdragen maar de normale porties geven klachten.
Voorbeelden van voedselintoleranties zijn intolerantie voor lactose, histamine, fructose of additieven.
Coeliakie (glutenintolerantie) is een aparte aandoening die niet in een van beide groepen in te delen is.
De diëtisten van Eet Oké kunnen begeleiding bieden bij:
- Een koemelk vrij (en indien nodig kippenei/soja vrij) dieet voor een moeder die
borstvoeding geeft aan een baby met voedselallergie. - Introduceren van bijvoeding aan een kindje met voedselallergie.
- Dieet bij lactose-intolerantie.
- Dieet bij coeliakie (glutenintolerantie).
Als eenmaal bekend is waarvoor je overgevoelig bent, kunnen we je vertellen waar je op moet letten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.
Soms is een diagnose niet zo duidelijk te stellen. Bijvoorbeeld je hebt regelmatig darmklachten of eczeem. Misschien is er een vermoeden dat dit door bepaald voedingsstoffen wordt veroorzaakt. Ook dan kunnen we helpen bij de zoektocht naar welk voedingsmiddel de reactie uitlokt. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een voedingsdagboekje.
Het kan ook zijn dat wij je doorverwijzen naar een gespecialiseerde diëtist omdat het om een zeldzame overgevoeligheid gaat.
Benieuwd hoe jij meer controle over je klachten kunt krijgen.
Wees welkom en bel ons voor een afspraak. (Lelystad: 06-24619980, Dronten/Biddinghuizen: 06-81929898)
advies gezonde voeding voor zwangeren, kinderen, tieners, volwassenen en ouderen
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.