Fijne feestdagen!

By 19 december 2022Actueel, Blog

December is, zo merken wij als diëtisten elk jaar weer, voor veel mensen een uitdagende maand om goed voor jezelf te zorgen.
En dat komt niet alleen doordat, zo lijkt het tenminste, alles in het teken staat van eten: van Sinterklaasavond, kerstborrel, kerstbrunch, kerstdiner, door naar de oliebollen en appelflappen.
Maar ook doordat het vaak een drukke tijd is, waarin er geoefend moet worden voor kerstmusicals, er een kerstviering van de (klein)kinderen bijgewoond moet worden, je nog nieuwe kleding moet kopen, naar de kapper moet en ook het huis moet nog versiert. Om van de kerstboodschappen in de veel te drukke supermarkten nog maar te zwijgen.
Hierdoor heb of neem je geen tijd om te gaan sporten, of een lekker wandeling te maken. Iets wat juist zo nodig kan zijn!

Tips

Om de feestdagen dit jaar iets ontspannener door te komen hebben we een paar tips voor je:

1:         probeer op de ‘ gewone’ dagen/niet feestdagen ook ‘gewoon’ te eten. Laat producten die ‘bij de feestdagen horen’ ook echt bij de feestdagen horen. Als je goed naar je lichaam luistert, zul je ook merken dat je lijf behoefte heeft aan een ‘normale’ dag. Dit geeft ook ruimte om bij de gelegenheden die je met andere doorbrengt of op de feestdagen zelf, juist wel wat extra’s te nemen.

2:         maak keuzes. Wat vind je écht belangrijk tijdens de feestdagen, wat vind je écht lekker of leuk om te doen? Waar zou je écht niet zonder kunnen of willen tijdens de feestdagen? Zijn er misschien ook producten die je niet zoveel doen, je niet echt bijzonder lekker vindt of waar je weinig om geeft. Neem die dan ook niet. Door te kiezen voor het allerlekkerste kun je daar ook echt van genieten.

3:         eet voldoende voedzaam. Veel mensen hebben de neiging om maaltijden over te slaan of veel minder te eten bij de gewone maaltijden, omdat ze nog een borrel of diner hebben later op de dag. Je kunt natuurlijk prima rekening mee houden door iets minder te eten, maar probeer te voorkomen dat je erge honger hebt. Want bij honger wil je brein maar één ding: zo snel mogelijk en zo energierijk mogelijk eten! Dus probeer ook in de decembermaand voldoende te eten van volkorenproducten, groente, fruit en eiwitrijke producten zoals zuivel, ei, vlees, vis of kip bij je maaltijden. Zo hoef je niet de hele dag te vechten tegen een hongergevoel om vervolgens ‘los’ te gaan.

4:         wees niet te streng voor jezelf. Als je jezelf deze periode niks toestaat, weet je zeker dat het een keer ‘fout’ zal gaan. Kans is groot dat er gedachten opkomen als: de dag is nu toch al verpest, ik begin in januari wel weer, ik kan dit nog wel nemen want het maakt nu toch niks meer uit. Door dit alles-of-niets denken, krijg je misschien het gevoel de regie kwijt te raken. Sta jezelf toe te mógen genieten van het lekkers en hopelijk ook van de gezellige tijd die december kan zijn.

Wij van Eet Oké wensen je fijne, gezellige en lekkere feestdagen toe, waarin je kunt genieten van alles wat voor jou waardevol is!

 

Leave a Reply