Prikkelbare darm syndroom en het FODMAP-dieet

By 12 mei 2022Actueel, Nieuws

 

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de meest voorkomende oorzaak van maagdarmklachten bij volwassenen. Het is een overkoepelende naam voor maagdarmklachten waarvan we eigenlijk niet goed weten waardoor het nou precies wordt veroorzaakt.
Er is daarom ook geen eenduidige therapie. Dieetbehandeling bij PDS is dan ook altijd maatwerk. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet.

Algemeen

We kijken altijd eerst hoe het huidige voedings- en leefpatroon eruitziet. Vaak zijn hierin al veel mogelijkheden om de darmklachten te verminderen. We kijken daarbij vooral naar:
Is de voeding gezond en gevarieerd en bevat de voeding voldoende vocht en vezels.
Zijn er al bepaalde voedingsmiddelen bekend die vaak klachten geven?
Hoe zit het met de regelmaat in het eetpatroon?
Hoe is het met de lichaamsbeweging?
Is er sprake van stress, slecht slapen?

Wanneer op met de bovenstaande adviezen geen of onvoldoende resultaat behaald wordt, zijn er nog verschillende behandelmogelijkheden die bewezen effectief kunnen zijn zoals:
– Pro-biotica
– Pepermuntolie
– Het FODMAP-dieet.

Wat is het FODMAP dieet?

FODMAP staat voor bepaalde koolhydraten in je voeding. Dit zijn koolhydraten die normaal gesproken heel gezond zijn, maar voor mensen met PDS toch klachten geven zoals een opgeblazen buik, buikpijn, diarree of juist verstopping.
FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Poyolen. Dit is een groep koolhydraten die in veel voedingsmiddelen die we dagelijks gebruiken voorkomen, denk aan tarwe (brood, crackers, pasta), lactose in melkproducten en ook in bepaalde fruit en groentesoorten zitten FODMAP’s.

Met het FODMAP dieet laat je deze groep koolhydraten in de eerste fase van het dieet zoveel mogelijk weg. Dit heeft, als het werkt voor jou, binnen 6 weken een positief effect op je klachten. Merk je dat je klachten na een paar weken afnemen, dan gaan we groep voor groep de verschillende koolhydraatgroepen weer uitproberen om te kijken welke groep bij jou de klachten veroorzaken.

Goede hulp

Het FODMAP dieet is geen gemakkelijk dieet. Het is verstandig je eerst goed in te lezen in het dieet zodat je weet waar je aan begint. Daarnaast is goede begeleiding belangrijk. Check via deze link of het FODMAP dieet voor jou geschikt is. We helpen je er graag bij! Pietsje heeft recent opleiding gevolgd bij Fodmap-foodies en mag zich Fodmap-diëtist noemen!
Bel of mail gerust voor een afspraak.

 

Leave a Reply