We krijgen teveel suiker binnen.

By 12 april 2018Nieuws

Wij Nederlanders eten gemiddeld teveel suiker. Zo’n 20 klontjes per dag. Hiermee worden niet de suikers uit fruit en melkproducten bedoeld. Hiermee worden de toegevoegde suikers genoemd zoals kristalsuiker, maar ook suiker uit honing, stroop, siropen en vruchtensappen.

Is suiker dan echt zo slecht?

Een klein beetje suiker kan voor de meeste mensen geen kwaad, maar teveel suiker kan wel gezondheidsproblemen geven.
Te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever. Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Hierdoor kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2. Ook leidt dit tot een verhoogd cholesterolgehalte.
Daarnaast is suiker ook slecht voor het gebit en leveren de toegevoegde suikers geen enkele bijdrage aan de gezondheid.

Minder suiker graag!

Zonder dat we zélf ook maar ergens suiker aan toevoegen krijgen we ze toch veel binnen, doordat ze door fabrikanten in veel voedingsmiddelen worden verwerkt. Aan meer dan de helft van de voedingsmiddelen in de supermarkt is suiker toegevoegd! Denk hierbij aan frisdranken, koekjes, zoet broodbeleg, maar ook in veel voedingsmiddelen waar je het misschien niet in verwacht zoals muesli(repen), slasaus en groentenconserven.
Het diabetesfonds is deze goede actie gestart om ons er extra bewust van te maken dat we (onbewust) veel toegevoegde suikers binnenkrijgen, maar ook om fabrikanten te stimuleren minder suikers toe te voegen aan hun producten.
Eeg goede actie vinden wij van Eet Oké. Lees meer in het onderstaande artikel.

Leave a Reply